Er wordt veel gesproken over schijnzelfstandigheid en de potentiële problemen voor zzp’ers. Maar wat is schijnzelfstandigheid precies, wat zijn de risico’s, en hoe voorkom je dit?
Iedereen die via Alertec ZZP aan de slag gaat krijgt standaard een contract die je beschermt tegen schijnzelfstandigheid. Wil jij meer weten over hoe wij schijnzelfstandigheid voorkomen? Neem contact met ons op voor meer informatie.
Wat is schijnzelfstandigheid?
De naam zegt het eigenlijk al: schijnzelfstandigheid is een situatie waarin het lijkt dat je zelfstandig bent, maar je bent dit niet. Je bent eigenlijk in loondienst, zonder dat je gebruik kan maken van de arbeidsvoorwaarden die een “gewone” werknemer wel heeft, zoals ziektegeld of betaalde vakantiedagen.
Schijnzelfstandigheid kan dus gebeuren wanneer een werkgever een werknemer aanstelt als zelfstandige, maar hem of haar behandelt als een werknemer. Hoe dit precies bepaald wordt kan je lezen in de wet DBA.
Schijnzelfstandigheid wordt vaak gezien als een vorm van uitbuiting, omdat de werkgever hiermee een deel van zijn verplichtingen als werkgever ontloopt. Toch zijn zowel de werkgever als de zzp’er verantwoordelijk voor het voorkomen van schijnzelfstandigheid, en ook kan jij als zelfstandige een boete krijgen van de Belastingdienst als je toch als schijnzelfstandige aan het werk bent.
Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid?
Hieronder lees je een aantal manieren om de kans op schijnzelfstandigheid te verkleinen:
- Maak duidelijke afspraken: Als zelfstandig ondernemer bepaal jij zelf hoe je je werk doet, hoeveel opdrachtgevers je hebt en hoeveel mensen jij aanneemt om de opdracht uit te voeren. Zorg dat jouw verantwoordelijkheden duidelijk zijn vastgelegd in een contract. Hierdoor voorkom je misverstanden en kan de situatie makkelijker worden aangepakt als er problemen zijn.
- Wees alert op signalen: Schijnzelfstandigheid is vaak moeilijk te herkennen. Wees alert op signalen, zoals bijvoorbeeld een werknemer die geen eigen bedrijfsnaam heeft, of een werknemer die geen eigen klanten heeft.
- Neem professioneel advies in: Als je twijfelt over de status van iemand die je in dienst neemt, neem dan professioneel advies in. Een arbeidsrechtadvocaat of een belastingadviseur kan je helpen om te bepalen of iemand als zelfstandige of werknemer moet worden beschouwd.
- Volg de wetgeving: Zorg dat je op de hoogte bent van de wetgeving en de regels rondom het in dienst nemen van zelfstandigen, zodat je naleving ervan kunt garanderen.
Het is belangrijk te benadrukken dat schijnzelfstandigheid vaak ontstaat uit een onbedoelde situatie. Ondanks dat kan het serieuze problemen opleveren voor een Zzp’er.
Ga je via Alertec ZZP aan de slag? Dan hoef je je geen zorgen te maken over schijnzelfstandigheid. Je krijgt een contract van ons dat je hier tegen beschermt.
Wat is het risico van schijnzelfstandigheid
Er zijn verschillende risico’s voor een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) die in een situatie van schijnzelfstandigheid verkeert:
- Financiële risico’s: Als iemand als zzp’er wordt aangemerkt, maar in werkelijkheid een werknemer is, dan kan hij of zij geen gebruik maken van bepaalde financiële regelingen, zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Hierdoor kan de zzp’er in kwestie financieel in de problemen komen.
- Risico op ontslagbescherming: Zzp’ers hebben geen ontslagbescherming en kunnen op elk moment worden ontslagen, zonder dat hier een specifieke reden voor hoeft te zijn.
- Risico op boetes: Als een zzp’er in een situatie van schijnzelfstandigheid verkeert, kan dit leiden tot boetes voor de werkgever en/of de zzp’er.
- Risico op juridische geschillen: Als een zzp’er in een situatie van schijnzelfstandigheid verkeert, kan dit leiden tot juridische geschillen over arbeidsvoorwaarden, vergoedingen en andere zaken.
Het is van groot belang dat een zzp’er zich bewust is van de risico’s van schijnzelfstandigheid.
Door samen met ons te werken hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Door middel van een contract ben jij altijd beschermt.